poniedziałek, 2 stycznia 2012

Bombolki z miodem

SKŁADNIKI:

- 1/2 litra mleka prosto od krowy,
- 7 dag drożdży,
- 1 kg mąki,
- 3- 4 jajka,
- 1/2 kostki masła (najlepiej z mleka prosto od krowy),
- 3 łyżki cukru,
- miód i masło do polania.

WYKONANIE: |

Zrobić zaczyn z mleka, drożdży, 3 łyżek mąki i cukru. Gdy wyrośnie, dodać jajka, resztę mąki, a na końcu roztopione masło. Ciasto wałkujemy, za pomocą kieliszka wykrawamy małe kółeczka i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi się ich wysokość, smarujemy je białkiem i pieczemy w piekarniku (180 st.) 25- 30 min. Kiedy przybiorą złoty kolor, wyjmujemy je z piekarnika, wkładamy do rondla i przykrywamy pokrywką, aby odmiękły. Na koniec roztapiamy miód i masło, polewamy obficie bombolki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz