Witam Was moi drodzy, dziś kolejne pyszne danie prosto z gór.
Ryż po góralsku
- 40 dag ryżu (4 torebki)
- 3 duże łyżki masła lub margaryny
- 30 dag bryndzy
- 10 dag gęstej śmietany
- 3 jajka
- tarta bułka, kostka rosołowa
- 2-3 cebulki dymki ze szczypiorkiem
- sól, pieprz
Ryż ugotuj na sypko w rosole z kostki. Odciśnij ryż i wymieszaj z masłem następnie ostudź. Całą bryndze należy utrzeć razem z jajkami, śmietaną oraz drobno posiekanymi dymkami, utrzyj na krem. Dodać do całości ser i dobrze wymieszaj, dopraw wedle smaku solą i pieprzem –pamiętaj że masa powinna być dość pikantną. Przygotuj formę do zapiekania, posmaruj masłem i posyp tartą bułką, włóż zapiekankę, posyp z wierzchu wiórkami zimnego masła i zapiekaj około pół godziny w dobrze ciepłym piekarniku.
Smacznego!
------------
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz