środa, 9 listopada 2011

Góralska mamałyga


  • 50 dag kaszy kukurydzianej
  • 25 dag bryndzy
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 5 dag masła
  • 10 dag śmietany
  • sól, pieprz
  • pikantna papryka w proszku



Gotujemy wodę, solimy, wrzucamy powoli kaszę do wrzącej wody. Gotujemy przez ok. 10-15 min, cały czas mieszając – kasza powinna stwardnieć. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Formę w której będziemy zapiekać, natłuścić i wyłożyć cienkimi plasterkami boczku. To co nam zostało pokroić w drobną kostkę i zeszklić na tłuszczu. Łyżką maczaną w roztopionym tłuszczu wyłożyć połowę kaszy do formy, skropić tłuszczem (ewentualnie posypać skwarkami) , położyć na tym warstwę utartej na krem bryndzy i przykryć resztą kaszy. Polać śmietaną i posypać obficie papryką. Zapiec w piekarniku na złocisty kolor.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz