wtorek, 16 grudnia 2014

Gulasz po góralsku z kiszoną kapustą.

Dziś chciałam zaproponować Wam porządne, mięsne danie, które może się okazać nieocenione w chłodne zimowe dni. Moja propozycja to gulasz góralski z dodatkiem kiszonej kapusty. 

Danie jest syte i wysokoenergetyczne, doskonałe na uzupełnienie energii po męczącej wędrówce po górskich okolicach. Jednocześnie, zaraz się przekonacie, że jest to stosunkowo proste i szybkie danie. W ciągu 45 minut przygotujecie obiad dla czterech osób.




Składniki:


  • baranina lub wieprzowina - 800 gramów,
  • kiszona kapusta - 300 gramów,
  • wędzona słonina lub boczek - 200 gramów,
  • cebula - 1.5 sztuk ,
  • mąka - 2 łyżki,
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki,
  • bulionetka – 1 sztuka,
  • ząbek czosnku - 2 sztuki,
  • słodka papryka - 1 łyżeczka,
  • liść laurowy - 2 sztuki,
  • ziele angielskie - 3 sztuki 


Jeśli chcecie przygotować danie typowo góralskie wybierzcie baraninę. Jest to najbardziej popularne mięso w górach.

Zaczynamy gotowanie! :) 

Zaczynamy od oczyszczenia i pokrojenia mięsa i słoniny w kostkę. Następnie myjemy kapustę kiszoną i również ją kroimy. Podsmażamy słoninę w ganku do momentu, w którym wytopi się z niej tłuszcz. Kroimy w drobną kostkę cebulę i smażymy ją. Pokrojone wcześniej mięso obsypujemy mąką i słodką papryką, a następnie również podsmażamy na patelni. Teraz łączymy mięso, słoninę, cebulę i dodajemy do nich koncentrat pomidorowy. Całość przez chwilę podsmażamy i wrzucamy kapustę kiszoną. Na koniec dolewamy 500 ml zimnej wody i doprawiamy zielem angielskim, ziarnami ziela, ziarnami czarnego pieprzu i bulionetką, najlepiej do duszonych mięs. Tak połączone składniki dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut. Kiedy mięso stanie się miękkie, a sos zgęstnieje  nasz sos będzie gotowy. Jeśli preferujecie bardzo gęste sosy, możecie dodatkowo zagęścić go mąką.

Gulasz wspaniale pasuje do placków ziemniaczanych i do kaszy gryczanej. Gotowy talerz można udekorować natką pietruszki, a zwolennicy ostrych smaków mogą dodać do gulaszu ostrą paprykę, lub pieprz cayenne.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz